Οι Έλληνες πολίτες εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης βρίσκονται αντιμέτωποι με τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήσεις στα τιμολόγια παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε βαθμό που αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος χωρίς την δυνατότητα ευνοϊκού διακανονισμού των οφειλών τους λόγω άρνησης της Διοικήσεως της ΔΕΗ, ελλείψει φυσικά δεσμευτικού ρυθμιστικού πλαισίου. Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί αυξήσεις της τάξεως του 60% τα τελευταία έξι έτη δηλαδή κατά μέσο όρο 10% ανά έτος και όλα αυτά εν μέσω κρίσης! Η Χώρα μας κατέχει την πρωτιά στην ακρίβεια των οικιακών τιμολογίων και την δεύτερη θέση στα βιομηχανικά. Τα στοιχεία προέρχονται από την ανάλυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάστηκε τον μήνα Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια και το κλίμα. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της έρευνας για την κατανομή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος. Αναλύοντας την τιμή ρεύματος μετά φόρων για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος ενέργειας, κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής αντιπροσωπεύει φόρους και 12% χρεώσεις για Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η αύξηση των χρεώσεων πλην κόστους ρεύματος, είναι ο λόγος που οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια, ενώ συμβαίνει οι τιμές χονδρικής να μειώνονται.
Από τον ημερήσιο τύπο πληροφορούμαστε, αλλά και από τους ίδιους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ διαπιστώνουμε, ότι οι τελευταίες αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών έλαβαν χώρα μέσω των ειδικών χρεώσεων για τις λεγόμενες ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ. Πρόκειται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, και οι οποίες «επιδοτούν» το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και όλων εκείνων που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Οι λόγοι της αύξησης είναι δύο: Αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για αγορά πετρελαίου με το οποίο «δουλεύουν» οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά και αφετέρου η διόγκωση του αριθμού των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ξεπερνώντας πλέον τους 500.000.
Το μεγαλύτερο πάντως μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. Ευρώ, ενώ από αυτά μόνον η Κρήτη κοστολογείται στα 400 εκατ. Ευρώ.
Το υψηλό αυτό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη δεκαετία επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου, ενώ αν είχαν πραγματοποιηθεί τα έργα διασύνδεσης των νησιών αυτών με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι μελέτες δείχνουν ότι η απόσβεση του κόστους θα είχε επέλθει σε βάθος το πολύ μίας τετραετίας και οι καταναλωτές θα απαλλάσσονταν
από την συνεχή μετακύλιση του κόστους αυτού στις πλάτες τους.
Με έκπληξη λοιπόν παρατηρούμε ότι ενώ οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό σταθερά τους τελευταίους μήνες, εντούτοις η Διοίκηση της ΔΕΗ ή Κυβέρνηση δεν προέβη ως όφειλε σε αντίστοιχη μείωση στις ειδικές χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, αδιαφορώντας προκλητικά για τον μαστιζόμενο από την φτώχεια Έλληνα Πολίτη, τον οποίο συνεχίζει να επιβαρύνει με διαρκείς αυξήσεις. Ακόμη δε και αυτό το ίδιο το αυξανόμενο κόστος των Κοινωνικών Τιμολογίων της ΔΕΗ δεν θα έπρεπε να το επωμίζεται ο καταναλωτής, αλλά η ίδια η Επιχείρηση, που είναι σε κάθε περίπτωση κερδοφόρος στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της.
Εξάλλου δεν νοείται κοινωνική πολιτική βασιζόμενη στις πλάτες άλλων, εν προκειμένω των χειμαζόμενων πολιτών!
Καλούμε, λοιπόν, την Διοίκηση της ΔΕΗ και την Κυβέρνηση να προβεί σε άμεση μείωση των ειδικών χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας μειώνοντας το κόστος ηλεκτροδότησης για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δεν αντέχουν άλλο από την βίαιη και ανάλγητη επιδρομή στα εισοδήματά τους!